Albánia körutazás - tengerparti pihenéssel

8 napos körutazás Albániában

A legenda szerint, amikor Isten teremtette a világot, körbeküldte az egyik arkangyalát, hogy egy teli zsákból szórjon szét szépségeket a jövendő világ minden zegzugában. Arkangyalunk zsákja azonban fennakadt egy hegycsúcson, és tartalma egy apró kis területre – 29 ezer négyzetkilométerre – hullott. Ez ma Albánia, a szkipetárok, Világörökségek és lélegzetelállító hegyi utak földje, amelyet a világgal szakító albán vezér, Enver Hodzsa mintegy 800 ezer tengerparti bunkere sem tudott tönkretenni. Albánia, a Balkán-félsziget legkevésbé ismert országa még ma is számos titkot rejt. Tudta például, hogy Trója pusztulása után Butrintba menekültek a város lakói? Hogy az Albán Királyság volt Európa legrövidebb életű monarchiája?

FőoldalEurópaAlbániaTiranaAlbánia körutazás - tengerparti pihenéssel

Az árak maximum 1 EUR = 350 HUF árfolyamig érvényesek!

Alapár tartalmazza

Kinti transzferek, buszok a körutazás során
Elhelyezést 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben, reggelivel
Belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
Magyar nyelvű idegenvezető

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet
Fakultatív programokat
Félpanziós ellátás felárat
Feladott poggyászt
Útlemondási biztosítást
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást
Egyéni kiadásokat, borravalókat

Egyéb fontos információk:
A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes.
12 fő részvétele esetén a felár + 7.000 HUF/fő
​10 fő részvétele esetén a felár + 15.000 HUF/fő
Irodánk a változtatás jogát fenntartja!

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 14 fő

1.nap Budapest > Tirana
Indulás Budapestről a Wizzair közvetlen járatával, érkezés Tiranába a reggeli órákban. Érkezés után városnézés Albánia fővárosában, mely a kommunizmus bukása óta jócskán előnyére változott; keverednek benne a mediterrán, a muzulmán, a posztkommunista és az ottomán stílusjegyek.  Tirana központja a Szkander bég-tér, ahol megtalálható a Et’hem Bey-mecset – itt őrzik a világ legkisebb Koránját-, a hozzá tartozó óratorony,  a nemzeti hős Szkander bég lovas szobra, valamint a kormányzati épületek, a Történeti Múzeum és a Nemzeti Könyvtár. Sétánk után látogatás a Bunk’Artba, mely egyike annak a 700 ezer bunkernek, melyeket Enver Hodzsa volt kommunista vezető építtetett a politikai elit számára. A paranoiás albán diktátor rettegett egy esetleges nyugati támadástól, és ez a bunker menedéket nyújtott volna a kormánynak és a parlament tagjainak egy atomtámadás esetén. Ma a Bunk’Art múzeum és kiállítás is egyben, mely a hidegháborús időket idézi. Programunk után a Bekhtasi rend egyik szentélyét keressük fel, majd a szállodába megyünk.
Szállás: Tirana (2 éj)

2.nap Tirana > Kruja > Shkodra
Ma szabadprogram, vagy egésznapos, fakultatív kirándulás a festői Kruja városkába, mely Tiranától mintegy 35 km-re található. Kruja vára az albán nép egyik nemzeti szimbóluma: Szkander bég szülőhelye és hadiszállása, mely közel harminc éven keresztül verte vissza az oszmán sereg támadásait. Szkander bég, más néven Kasztrióta György az albán történelem legkiemelkedőbb személyisége, az általa szervezett fegyveres ellenállás negyed évszázadon át tartóztatta fel a Balkánon terjeszkedő Oszmán Birodalmat. Bár személyesen sohasem találkoztak, Szkander bég és Hunyadi János folyamatos levelezésben álltak egymással, nem véletlen, hogy a krujai várban sok teremben találkozhatunk a magyar törökverő emlékeivel. Kruja történeti emlékei a szinte teljes hosszában bejárható középkori várfalmaradványok, a felújított citadella, valamint a 19. századi, szűk sikátoros, macskaköves öreg bazár, melynek egykori 150 boltjának a fele ma is üzemel.  A diktatúra alatt ösztönözték az iparosokat és kézműveseket, hogy térjenek vissza a hagyományaikhoz, ezért gyönyörű textileket, fafaragásokat és ezüst ékszereket is találhatunk. A program után folytatjuk utunkat Shkodrába, mely az albán katolikusok legfontosabb városa. A város legfőbb nevezetessége az illír időkre datálható, de mai alakjában középkori Rozafa vára, a várhegy aljában elterülő 18. századi bazár és az Ólom-mecset.
Szállás: Tirana

3.nap Tirana > Durres > Ardenica-kolostor > Gjirokastra
Reggeli után indulunk Albánia egyik legősibb városába, Durrësbe. Ahogy az ország más részein, itt is számtalan betonbunkerral találkozhatunk. A város több kilométeren át húzódó fövenyes tengerparti strandja évente több ezer látogatót vonz ide, a tiranaiak egyik kiemelt üdülőhelye mindössze 30 percnyi autózással elérhető a fővárostól. Durrës legnagyobb látványossága az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátrum, amelyet a 20. században fedeztek fel teljesen véletlenül kútásás közben. Az amfiteátrumot részben, a nézőtér alatti, díszes mozaikos kápolnát teljes egészében feltárták. Következő állomásunk a XIII. százaban épült orthodox Ardenica kolostor, mely gyönyörű környezetben, egy hegytetőn található. Ebben a kolostorban házasodott Szkander bég is, és azon szerencsés helyzetben volt, mely megmenekült az 1967-es templomrombolástól, amikor Albánia a „szocialista haladás” jegyében a világ első ateista állama lett, és csak 1991 után állították vissza az országban a történelmi egyházakat.  Programunk után Gjirokastrába utazunk, ahol az éjszakát töltjük.
Szállás: Gjirokastra (1 éj)

4.nap Gjirokastra > Syri i Kalter > Saranda
Délelőtt megismerkedünk Gjirokastrával, mely a Drino-folyó völgyében fekszik. Szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa 2005 óta szerepel az UNESCO Világörökségek listáján, mint „a szépen megőrzött oszmán kori városok egy ritka példája”. A város neve görög eredetű, és ma is jelentős görög kolónia lakja. Jellegzetes hangulatot kölcsönöznek a városnak a szürke palatetővel fedett kőházak, melyekből mintegy kétszáz műemléki védettség alatt áll. Gjirokastrában született Enver Hodzsa, szülőháza ma a város Néprajzi Múzeuma. Nem hagyjuk ki a városka fölé magasodó 18. századi fellegvárat sem, amelyben található egy fegyvermúzeum is, de itt állították ki például az Albán Néphadsereg dicső hadizsákmányát, az albán légtérbe tévedt, 1957-ben leszállásra kényszerített amerikai Lockhead T–33-as vadászrepülőt is. Gjirokastra után a Jón-tenger és Saranda felé vesszük az irányt. Ellátogatunk Labovë e Kryqit bizánci stílusú templomához, mely az egyik legrégebbi Albániában. A ma látható épület a 13. században épült, de az eredeti templomot még Justinianus császár idejében emelték. Majd megállunk a Syri i Kalter, azaz a „Kék szem” forrásnál, melynek színei valóban a kék összes árnyalatában pompáznak.
Szállás: Saranda (3 éj)

5.nap Saranda > Ksamil > Butrint
Pihenés a tengerparton. Reggeli után buszunk elvisz minket a közeli Ksamil tengerpartjára, amelyet az albániai „Bora Borának” is neveznek.  Az Albán Riviérának Ksamil az egyik leggyönyörűbb tengerpartja, ahol áttetsző, kristálytiszta tengervízben fürödhetünk.  Délután fakultatív kirándulás a Világörökség részét képező Butrint romvárosba, melynek épületei az elmúlt kétezer év történetének valamennyi korszakát megidézik. Vergilius elbeszélése szerint a település legendabeli alapítója Priamosz király fia, a trójai Helenosz volt, aki Andromakhét nőül véve nyugatra menekült Trója eleste után. Megnézzük a Kr. e. 4. századi Aszklépiosz-szentélyt, a széles promenádot az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval, valamint a színházat. A római uralom korából fennmaradt egy mozaikpadlós fürdő, az ókeresztény kor tanúija pedig egy bazilika és egy mozaikpadlós keresztelőkápolna. Programunk után megállunk egy borkóstolásra, ahol nagyon finom albániai borokat ismerhetünk meg, majd visszatérünk Sarandába.
Szállás: Saranda

6.nap Saranda > Ksamil
Egész napos pihenés a tengerparton. Saranda, ugyan egy modern, nem túl nagyméretű üdülőváros közvetlenül a tengerparton, ám az igazán szép öblök a város mellett találhatóak, ezért akárcsak tegnap, ma is átmegyünk csodálatos Ksamilba strandolni. A fehér homokos strandokon kívül Ksamil különlegessége négy varázslatos kis sziget, melyek a partól úszva is megközelíthetőek, vagy bérelt csónakkal, vízibiciklivel is átmehetünk rájuk.  A szépségével mindenkit rabul ejtő tengerparton hangulatos tavernák, kávézók várják a pihenni és a helyi gasztronómai különlegességekre vágyókat.
Szállás: Saranda

7.nap Saranda > Porto Palermo-erőd > Vlora > Berat
Reggeli után megkezdjük utazásunkat egy fantasztikusan szép tengerparti úton, ahol megállunk a független Albánia első fővárosában, Vlorában, mely egyúttal az ország egyik legnagyobb kikötője is. Útközben megtekintjük a Porto Palermo-erődöt, mely az oszmán időkben épült, és a diktatúra alatt a rezsim legszigorúbb börtöne volt. Ezután Berat felé vesszük az irányt, melyet az „1000 ablak városának” is neveznek, a Világörökség része, és Albánia egyik legősibb városa. A legenda szerint két óriás vetélkedett Dodona, a gyönyörű berati lány kegyeiért. Az óriások belehaltak a párviadalba, belőlük lettek a környező hegyek, a szép leány könnyeiből ered a várost átszelő Osum-folyó, kővé vált szívéből pedig a berati vár. Az igazság azonban az, hogy Berat volt római, majd bolgár fennhatóság alatt, a 14. században először a szerbek, majd az oszmánok foglalták el. Bejárjuk a macskaköves, zegzugos sikátorokkal átszőtt hangulatos várost, melynek legnagyobb látványossága a mintegy 10 hektár területen elterülő várnegyed, ahol a legérdekesebb látnivaló az Onufri-múzeum. Neokasztroni Onufri a 16. században alkotott albán festőművész, ikonfestő, a bizánci hatású albán ortodox egyházi művészet jeles alakja volt. A 13. században kialakult, sajátosan albán freskó- és ikonművészet korai mesterei ismeretlenek, ezért az évszázadokkal később alkotott, névről ismert Onufrit tekintik a műfaj nagy elődjének, akiről a vörös szín egyik árnyalatát is elnevezték.
Szállás: Berat (1 éj)

8.nap Berat > Tirana > Budapest
Reggel visszautazunk Tiranába, a repülőtérre, (150 km) ha időnkbe még belefér, akkor megnézzük Tirana egyik legszebb piacát is. Érkezés Budapestre a kora délutáni órákban.

Irodánk fenntartja a programmódosítás jogát!

Szállás

Tirana: Hotel Lot****
https://hotel-lot.com/

Saranda: Hotel Bougainville Bay****
https://www.bougainvillebay.com/home

Berat: Hotel Mangalemi***
http://www.mangalemihotel.com/

Gjirokastra: Hotel Argjiro****
http://www.hotelargjiro.al/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

 

 

Fakultatív

Kruja-Shkodra fakultatív program: 45 EUR/fő
Butrint+ borkóstolás fakultatív program: 35 EUR/fő

A fakultatív programok min. 10 fő esetén érvényesek, és a helyszínen fizetendők!

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Kinti transzferek, buszok a körutazás során
Elhelyezést 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben, reggelivel
Belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
Magyar nyelvű idegenvezető

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet
Fakultatív programokat
Félpanziós ellátás felárat
Feladott poggyászt
Útlemondási biztosítást
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást
Egyéni kiadásokat, borravalókat

Egyéb fontos információk:
A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes.
12 fő részvétele esetén a felár + 7.000 HUF/fő
​10 fő részvétele esetén a felár + 15.000 HUF/fő
Irodánk a változtatás jogát fenntartja!

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő. 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő nemzetközi repülőjárattal.

A légitársaság a menetrend változtatás jogát fenntartja!

A Wizzair légitársaság üzleti szabályzatát ide kattintva olvashatja.​

Szállás: 

Tirana: Hotel Lot****
https://hotel-lot.com/

Saranda: Hotel Bougainville Bay****
https://www.bougainvillebay.com/home

Berat: Hotel Mangalemi***
http://www.mangalemihotel.com/

Gjirokastra: Hotel Argjiro****
http://www.hotelargjiro.al/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
A területről: 
Az Albán Köztársaság vagy Albánia Délkelet-Európában, a Balkán-félszigeten fekvő független állam. Északon Montenegró (172 km), északkeleten Koszovó (112 km), keleten Macedónia (151 km), délkeleten és délen Görögország (282 km), délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton pedig az Adriai-tenger határolja. Partvonalának teljes hossza 362 km.
Időjárás: 
​Albánia éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű. A nyár forró, száraz és a tél enyhe, csapadékos. Májustól gyakori a forróság és a tenger egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. Nyáron 2-3 hónapig is előfordulhat, hogy egyetlen csepp eső sem esik. A hegyekben – a tengerpart menti területeket is beleértbe – az éghajlat kontinentális. A nyári nappalok melegek, az éjszakák viszont hűvösek, kb. 10 C. Csapadékra egész évben számítani lehet a hegyvidéki területeken.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nincs. Amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz. Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont 1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: +36 1 476-1364 Rendelés Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra (13.30-ig lehet sorszámot húzni!) Nemzetközi Oltóközpont 1134 Budapest, Váci út 70. Tel: +36 1 78-78-770, +36 20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00 Szombat: 10:00 – 16:00

MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGE TIRANA
Cím: Tirana, Rruga e Xibrakëve 47.
Előhívó: 00 355 4
Telefon: 22 32 238, 22 34 903
Fax: 22 33 211, 22 25 411
Email: mission.tia@mfa.gov.hu

Pénznem
Hivatalos pénznem: 1 lek = 100 qintar

Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Tiranában és a nagyobb városokban több helyen van pénzfelvevő automata, és számos üzletben lehet már bankkártyával is fizetni. Az albán valuta 5, 10, 20, 50 és 100 lekes fémpénzekben, 200, 500, 1000, 2000 és 5000 lekes papírpénzben van forgalomban. Pénzváltás számtalan helyen, minden korlátozás nélkül megoldható.

Nyelv
albán, görög 

Vallások
Iszlám hívő / szunnita kb. 65 %; keresztény ortodox kb. 20 %; római katolikus kb. 13 %; egyéb kb. 2 %      

Időzóna
GMT + 1óra

Elektromos hálózat
220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

Egészségügy
A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák:
“Nene Tereza” Központi Egyetemi Kórház
Tirana, Rruga Dibres
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159.
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!