Madagaszkár, a nyolcadik kontinens

13 napos Körutazás Madagaszkáron

A nyolcadik kontinens. Körutazás Antananarivo, Isalo Nemzeti Park és Madagaszkár legszebb helyének tartott Ifaty érintésével 13 napon át. Találkozzon lemúrokkal, kaméleonokkal és más, kizárólag Madagaszkáron őshonos állatokkal.

FőoldalAfrikaMadagaszkárAntananarivoMadagaszkár, a nyolcadik kontinens

Alapár tartalmazza

Szállást  3-4*-os szállodákban és lodge-okban félpanzióval, a leírásban szereplő programokat,vtranszfereket, magyar nyelvű idegenvezetőt az indulástól az érkezésig, belépőket.

Alapár nem tartalmazza

Nemzetközi és belföldi repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, az ebédek és az italok költségét,az esetleges fakultatív programok költségeit, a vízum díját (30 €/fő helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítást (1,5%), borravalókat, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
13 nap
Szállás: 
szálloda
***

1-2. nap: Budapest - Antananarivo
A repülőjárat érkezésétől függően érkezünk Antananarivoba, Madagaszkár dimbes-dombos fővárosába. A repülőtéren már vár minket sofőrünk és autónk 1000 Út feliratú táblával, hogy elvigyen bennünket a belvárosban lévő szállodánkba.
Ha a repülőjárat érkezése megengedi, elkezdjük a város látnivalóinak felfedezését és városnézésre indulunk Antananarivoban: megtekintjük a kulturális látnivalókat és felfedezzük a város színes, mindig nyüzsgő piacait. Bejárjuk az «alsó» és «felső» várost, valamint magyar vonatkozása is lesz a programunknak: a 18. században Madagaszkáron letelepedett, sőt még tiszteletbeli királyi rangot is szerzett magyar Benyovszky Móric grófról a fővárosban utcát is elneveztek, megtekintjük tehát természetesen a Benyovszky utcát is a városnézés alatt
Szállás:Hotel Belvedere 3*

3. nap: Antananarivo – Ambatolampy – Antsirabe 
Miután megreggelizünk a szállodában, elhagyjuk a fővárost, elindulunk délnek és megkezdjük utazásunkat Madagaszkár csodáinak felfedezésére. Az utunk Közép-Madagaszkár felföldi tájain visz át: gyönyörű, szépen művelt teraszos rizsföldjei, egyszerű, vörös kőből épült házai, kedves, közvetlen lakosai között. Mindenfelé láthatjuk a helyieket kézi munkával, esetleg zebuk (púposhátú szarvasmarha) segítségével művelni  szorgalmasan és fáradságosan földjeiket, hogy előállítsák a lakosság nemzeti eledelét, a rizst, melyből egy malgas akár napi háromszor is képes enni! Magunkba szívjuk ezt az érintetlen környezetet, a friss levegőt, az egyszerűségükben olyan megejtő kis falvakat, mindent, ami nagyon távol áll mai rohanó világunktól…
Útközben megállunk Ambatolampy faluban, hogy meglátogassunk egy autentikus, tradicionális öntödét és műhelyt, ahol alumíniumedényeket öntenek és zebuszarvból készült különböző használati tárgyakat készítenek. Ez lesz az első találkozásunk a helyi kézművességgel, a madagaszkári iparművészettel, amely méltán híres: a csakis kézzel készített, ízléses, időigényes és minőségi termékeket sok helyen megcsodálhatjuk majd még. Európában ma már aligha találkozhatunk ilyen “kezdetleges”, de nagyon emberközeli és emberközpontú műhelyekkel; a Madagaszkáron tett utazásunk során garantáltan az lesz a benyomásunk, mintha nem csak térben, hanem időben is utaznánk...
Ezután továbbindulunk az 1500 méter magasan fekvő Antsirabe-be, mely az ország harmadik legnagyobb városa, és több ”becenevet” is kapott: a sós vizű termálfürdők városa, az ország söripari központja, és a pousse–pousse-ok (kézi hajtású riksák) városa. Ezen kívül magyar vonatkozása is van a városnak: a 18. században  Madagaszkáron letelepedett, sőt még tiszteletbeli királyi rangot is szerzett Benyovszky Móric grófról Antsirabéban utcát is elneveztek. Megismerjük Benyovszky életútját, fényképeket készíthetünk a Benyovszky utcán. Megtekintjük a város francia koloniális stílusban épült házait, a katedrálist, és természetesen a helyi kézműves és élelmiszer árusok színes kavalkádra emlékeztető választékát.
Szállás:Royale Palace

4. nap: Antsirabe – Ambositra – Ranomafana
Reggeli után folytatjuk ismerkedésünket a helyi iparművészettel: ellátogatunk egy évszázados múlttal rendelkező miniatűr riksa készítő műhelybe, egy hímző műhelybe, valamint egy ékszerkészítő atelier-be, ahol a szigeten bőven fellelhető féldrágaköveket és drágaköveket (zafír, rubin) dolgozzák fel.
Ezután továbbmegyünk dél felé, hogy meglátogassuk Ambositra városát, amely a madagaszkári fafaragás központja, és az e művészetükről híres úgynevezett zafimaniri törzs legfontosabb városa. A zafimaniry törzs fafaragó művészete az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listáján szerepel, a törzs ugyanis az utolsó őrzője ennek az ősi művészetnek, amely régen az egész szigeten elterjedt volt. Ez a legkiválóbb hely, hogy megtekintsük az értékes rózsafából és ébenfából készült kézművesipari termékek gazdag kínálatát, vagy akár vásárolhatunk is, az otthoninál többszörösen olcsóbb árakon. Meglátogatunk egy igazi zafimaniri fafaragó műhelyt is, ahol betekinthetünk a mesterek aprólékos, időigényes munkájának kulisszatitkaiba. Továbbutazunk és estére megérkezünk Ranomafana faluba, amely a szigetország második leglátogatottabb nemzeti parkjáról híres. A falu nevének jelentése “meleg víz”, a körülbelül 30 fokos gyógyvízzel rendelkező helyi termálfürdőre utalva.
Szállás:Setam Lodge

5. nap: Ranomafana – Ambalavao 
Reggeli után elindulunk szállodánkból, hogy elkezdjük az eddiginél még közelebbről felfedezni Madagaszkár egyedülálló természeti világát, és meggyőződjünk: joggal hívják a szigetet a “nyolcadik kontinens”-nek. A Ranomafana Nemzeti Park az ország második legnépszerűbb nemzeti parkja, számos őshonos, endemikus, azaz csak Madagaszkáron megtalálható állat-és növényfajt rejt magában. Dús, buja esőerdője rendkívüli vegetációval rendelkezik: pálmák, orchideák (Madagaszkárt az orchideák hazájának is nevezik: itt található a világon a legtöbb orchidea-faj), bambuszok, páfrányok, stb. Ez az erdő számos lemúrfaj kedvelt tartózkodási helye, így végre találkozhatunk a híres madagaszkári makikkal! Más lemúrfajok mellett (összesen 12 faj él a parkban) itt él például a híres bambusz-lemúr is, illetve a vörös maki és a törpe egérmaki is.
A park meglátogatása után továbbindulunk Fianarantsoa-ba, Madagaszkár második legnagyobb városába. Megtekintjük a történelmi óvárost és a dimbes-dombos, hangulatos kis utcácskákat, valamint természetesen a város nyüzsgő piacait ! Felkeressük Pierrot Men, a nemzetközi hírű és nemzetközi díjakat nyert fotóművész fotóműhelyét is. A művész Fianarantsoa-ban lakik, és fényképeiből kiállítótermet rendezett be a városban. Bár Pierrot Men nem csak Madagaszkáron fotózik, de az ország lakosai és természeti szépségei kimeríthetetlen témát és ihletet adnak neki és sokan úgy tartják, ő készíti és készítette a valaha készült legszebb képeket a szigetről – melyek sokszor egy szempillantás alatt berepítenek minket a malgas emberek összetett, rejtélyes világába, számos hagyománnyal és mítosszal átszőtt életébe.
Továbbutazunk és estére megérkezünk Ambalavaoba, itt fogjuk az éjszakánkat tölteni.
Szállás:Aux Bougainvillées

6. nap: Ambalavao – Ranohira 
Reggeli után megtudjuk testközelből is, miről híres Ambalavao városa: meglátogatunk ugyanis egy papírgyártó műhelyt, ahol előállítják a híres antemoro papírt az Avoho-fa kérgéből, amelyet madagaszkári papirusznak is hívnak.
Ezután továbbutazunk dél felé, és megállunk az Anja magánparkban, ahol egy két órás sétatúrára indulunk az erdős- sziklás parkban, a gyönyörű panorámás tájban, túránk alatt pedig sok vidám gyűrűsfarkú maki-csapattal találkozhatunk ! A makik vígan élnek ebben a nagyon jól szervezett, a helyi lakosok kezdeményezésében alapított magánparkban, amelynek bevételei a helyi lakosság megélhetését biztosítják; nagyon jó példát mutatva ezzel Madagaszkár többi régiójának a turizmus és a helyi lakosság fenntartható, gyümölcsöző együttéléséről. A régió endemikus és gyógynövényeivel is megismerkedünk sétánk alatt.
Ott kell hagynunk a makikat, hogy a nap végére megérkezzünk Ranohiraba, a lenyűgöző Isalo Nemzeti Park területére. A mai napon, utunkon a tájkép hatalmas változatossága tárul elénk: a teraszos rizsföldek és szorgalmas rizstermesztő lakosai átadják helyüket hatalmas szürke sziklák tövében megbúvó kicsiny, rejtélyes falvak zárt közösségeinek, majd füves-fás szavannák és végül Isalo ezer-formájú homokkő sziklái tűnnek fel és itt már a tájat a barna, zöld és okkersárga színek uralják. Útközben belelátunk a kis falvak életébe, betekintve ezzel a különböző madagaszkári törzsek/népcsoportok jellemzőibe, ugyanis ma három népcsoport területén haladunk át. (Madagaszkáron összesen 18 népcsoport és számos nyelvi dialektus van.)
Esti programunk már az Isalo Nemzeti Park területén lesz: az «Isalo ablaka» elnevezésű hatalmas sziklaképződményről nézzük meg a naplementét. Varázslatos élményben lesz részünk, ahogyan a sziklás táj színei átváltoznak az esti fényben; gyönyörű fotókat készíthetünk. Szállás Ranohira-ban (2 éj).
Szállás: Jardin du Roy 4*

7. nap: Ranohira, Isalo Nemzeti Park
Reggelink után egész napos túrára indulunk Madagaszkár legnépszerűbb nemzeti parkjában : az  Isalo Nemzeti parkban.  A tájat hatalmas homokkő sziklák uralják, és kanyonok, a sziklák tetején vezető szűk, de lélegzetállító panorámát nyújtó ösvények, hegyi források, egyedülálló növényzet, és természetesen a Madagaszkáron elmaradhatatlan, nyüzsgő állatvilág teszik felejthetetlenné tartózkodásunkat. Megmártózhatunk a sziklák között megbúvó természetes tóban, illetve egy szűken kanyargó kanyonba is leereszkedünk, amely mélyén hidegvizű patak folyik. A park növényzetének túlnyomó része itt is endemikus : tollas levelű pálmák, elefántlábúak, panduszok, stb. Na és persze itt sem maradhat el a lemúrokkal való találkozás: catta makikat, barna makikat és sifaka fajokat találunk itt.

8. nap: Ranohira – Tulear – Ifaty 
Megreggelizünk, majd elhagyjuk Isalo sziklás tájait, amelyek átadják helyüket a hatalmas füves, napsütötte szavannáknak: már az igazi dél területén járunk, a mahafaly és antanosy törzsek területén. Az út mentén megcsodálhatjuk a gyönyörű, hatalmas és gazdagon díszített síremlékeket: e törzsek ugyanis halottaiknak szebb házakat építenek, mint saját maguknak, az élőknek… Átutazunk Ilakaka-n, a Zafírvároson, és lassan megpillantjuk az első majomkenyérfákat is, ahogy megérkezünk az Indiai-óceán partjaihoz, Tuléar városába, melyet a helyiek úgy is neveznek: “a Nap városa”, vagy: “a város, mely sosem alszik”. Tulear az ország harmadik legnagyobb kikötővárosa.
Itt először is meglátogatjuk a híres Tulear-i arborétumot, ahol több mint ezer lemúr-, teknős-, kígyó- és kaméleonfaj él, valamint a sziget déli régiójára jellemző valamennyi furcsa növényfajt megtalálhatjuk, akik leleményesen alkalmazkodtak a rendkívül száraz éghajlathoz.
Ezután látogatást teszünk az ONG Bel Avenir ("Szép Jövő") non-profit szervezetnél, amelynek köszönhetően betekintést nyerhetünk a helyi emberek mindennapi életének jellemzőibe. Madagaszkáron az ország nehéz helyzetére és különleges természeti értékeire tekintettel rengeteg non-profit szervezet tevékenykedik természetvédelmi és szociális témában. A Bel Avenir az egyik legfontosabb szervezet, amelynek Európában számos országban, többek között Magyarországon is van képviselete! A látogatás során többek között megismerjük az egyik leglátványosabb projektüket: a Tulear-i Művészeti és Zenei Központot, ahol a szegény rétegből kikerült madagaszkári gyerekeknek, fiataloknak van lehetőségük zenét tanulni, sportolni, művészeti tevékenységeket folytatni. A Malagasy Gospel (egy csupa lányból álló gospel kórus), vagy a Bloco Malagasy (afrikai táncos-zenés női dob-csapat) együtteseik ma már rendszeresen turnéznak Európában, hogy hírét vigyék a szervezetnek és szociális projektjeinek.
Látogatást teszünk a Kagylópiacon is, ahol kagylókból készített dísztárgyak és egyéb, a déli régióra jellemző kézműves termékek gazdag választékát találjuk.
Ezután Tulearból már csak egy órás utazást teszünk, hogy megérkezzünk álmaink tengerpartjára, Ifaty-ba, az Indiai-óceán partjára. A hangulatos, festői kis halászfalu, kedves, mosolygós lakosai, a helyi halászok pirogue-jainak (hosszúkás facsónak) fehér vitorláinak tánca az óceánon, a mindig frissen fogott tenger gyümölcsei, és a madagaszkári gyümölcsös rummal kísért naplementék… Hagyjuk, hogy átjárjon minket is a nyugalom és a madagaszkári “mora-mora” (jelentése: lassan-lassan) életstílus, amíg megérdemelt pihenésünket töltjük gyönyörű tengerparti szállodánkban (3 éj).
Szállás: Paradisier

9-10. nap: Ifaty
Ébredjünk, amikor szeretnénk, reggelizzünk meg kényelmesen: a mai napot mindenki kedvének és igényeinek megfelelően szervezheti, nincs szervezett programunk.
Ha arra vágyunk, egyszerűen feküdjünk ki az óceánpartra, hallgassuk a hullámok megnyugtató, örök végtelen moraját, és figyeljük a halászok nyugodt, évszázados rutin szerinti mozgását.
De ha aktívabb programot szeretnénk, akkor is bőven válogathatunk tevékenységekből. Íme néhány tipp: búvárkodhatunk palackkal, vagy szemüveggel a világ 3. legnagyobb korallzátonyánál, hajózzunk ki motoros csónakkal és figyeljük meg a hatalmas púposhátú bálnák játékát, ugrásait, családi életét (a bálnaszezonban: július és szeptember között). Vegyünk részt egy tradicionális “vezo” (az itt élő halász népcsoport) halászaton vagy modern, motorcsónakos, mélytengeri halászaton. Tegyünk egy felejthetetlen quad túrát a homokdűnéken, menjünk el kora reggeli madár lesre, vagy egy csónakkirándulás keretében próbáljuk ki a pirogue-ot és csodáljuk meg a helyi halászok lenyűgöző és erős izmokat igénylő navigációját, ahogy a vitorla forgatásával változtatják az irányt és a sebességet... Meglátogathatjuk a híres és szigorúan védett Ifaty Tüskés erdőt is, ahol megfigyelhetjük a nagy szárazsághoz szokott és alkalmazkodott “cseles” növényzetet és “ravasz” lakóit: kaméleonokat, csak itt megtalálható madarakat, és ha szerencsénk van, makikat is; valamint megismerkedhetünk a helyi lakosság által napi rendszerességgel használt gyógyhatású növényekkel, gyógyfüvekkel.

11. nap:  Ifaty - Tulear – Antananarivo
Reggeli a szállodában.
Szabad program az óceánparton, majd visszaindulunk Tulear-ba, ahonnan az Air Madagascar belföldi járata repít minket vissza a fővárosba, Antananarivo-ba.
Várható menetrend: MD 715  11:10 – 12:15
Az autónk Antananarivo-ban a reptéren vár minket, hogy elvigyen szállodánkba, és a nap maradék részében is rendelkezésünkre áll. Ha időnk engedi, ma meglátogatjuk a XVII. században épült és 2001 óta a Világörökség részét képező Ambohimanga palotát. A palota mellett található kilátóhelyről megcsodálhatjuk a város panorámáját. Ezután a hatalmas kézműves, tradicionális piacon megcsodálhatjuk az ország minden részéből származó madagaszkári iparművészet remekeit: zebuszarvból faragott használati tárgyak és ékszerek, kézzel hímzett terítők, táskák, növényi rostból font kalapok, a nők tradicionális viseleteként hordott gyönyörűbbnél gyönyörűbb lambahoanyk (mintás kendők), madagaszkári vanília és fűszerek, stb.
Szállás:Le Louvre Hotel&Spa 4*

12. nap: Antananarivo
Reggeli után meglátogatjuk az Antananarivo-tól 25 km-re található Lemúr Parkot. A parkban kilenc fajtát képviselő lemúrok élnek, teljesen szabadon. A látogatók itt közelről ismerkedhetnek meg a hatalmas madagaszkári sziget legjellemzőbb állatfajával, és a közvetlenebb makikkal csodálatos fotókat is készíthetünk. A Lemúr Parkot azzal a céllal hozták létre, hogy egyrészt minél több látogató megismerhesse ezt a csodálatos, egyedülálló és barátságos élőlényt, másrészt hogy az évek múlásával a születések számának növekedésével minél több a parkban született lemúrt telepítsenek vissza eredeti élőhelyükre.
Autónk és idegenvezetőnk kikísér minket a repülőtérre, hogy elbúcsúzzunk Madagaszkártól és hazainduljunk a 8000 kilométerre lévő Budapestre.

13. nap: Antananarivo – Budapest
Érkezés Budapestre a reggeli órákban

Hosszabbítási lehetőségekről kérjük érdeklődjön kollégáinknál.

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Szállást  3-4*-os szállodákban és lodge-okban félpanzióval, a leírásban szereplő programokat,vtranszfereket, magyar nyelvű idegenvezetőt az indulástól az érkezésig, belépőket.

Alapár nem tartalmazza: 

Nemzetközi és belföldi repülőjegyet és a repülőtéri illetéket, az ebédek és az italok költségét,az esetleges fakultatív programok költségeit, a vízum díját (30 €/fő helyszínen fizetendő), útlemondási biztosítást (1,5%), borravalókat, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és a repülőtéri illeték
Vízum díj (30 €/fő helyszínen fizetendő)
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

További étkezések, személyes kiadások, borravalók (5 USD/fő/nap), vízum díj (30 €/fő helyszínen fizetendő)

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
300 Euro/fő, +5 USD/fő/nap
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással.

Szállás: 

3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban, egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
A területről: 
A VÁROSBAN FOKOZOTTAN FIGYELNI KELL A ZSEBTOLVAJOKRA, főképp a piacokon és sötétedés után. Érdemes fokozottan figyelni az értékekre: a háton hordott táskát megfordítani, „előre venni”, vagy esetleg lakattal zárni, az értékeket javasolt ruházat alatt hordható, nyakba akasztható vagy derékra szerelhető titok pénztárcában tartani. A madagaszkári valuta az ariary. Dollárban és euróban érdemes költőpénzt hozni, majd helyben váltani. Nagyobb városokban ATM-ekből könnyen tudunk pénzt felvenni. A BNI bank automatáinál elfogadják a Visa, Visa Electron és MasterCard kártyákat. A helyi piacok mellett a nagyobb városokban európai típusú szupermarketek is találhatók, ahol európai termékeket is lehet vásárolni, ha hazai ízekre vágynánk az út során. Vanília: Madagaszkáron a világpiaci és európai áraknál sokkal kedvezőbben vásárolhatunk kiváló minőségű vaníliát. Érdemes az utazás előtt körbekérdezni az ismerőseink között, mert érdemes nagyobb tétel vásárolni. Fényképezés előtt mindig kérjünk engedélyt. Kifejezetten ügyeljünk erre síremlékek, emlékművek esetében. Kisebb településeken, falvakban érdemes elsőként felkeresni a helyi vezetőt. Az ő engedélye és jóváhagyása sok esetben segítségünkre lehet, garantálhatja biztonságunkat és több kellemetlenséget megelőzhet. Madagaszkáron rengeteg tabu szabályozza a mindennap életet, melyek régiónként változnak. Ezek vonatkozhatnak étkezési tilalmakra (sertés, stb.), öltözködésre, köszöntésekre. Ezekről érdemes a helyi túravezetőtől előre informálódni. Nagy segítséget jelenhet az út során, ha pár helyi kifejezést, köszöntés megtanulunk. Hivatalos személyekkel csak udvariasan és tisztelettudóan bánjunk. Az uram/hölgyem megszólítás a helyi változata a „tompoko”.
Időjárás: 
Madagaszkár éghajlata szubtrópusi, két évszak jellemzi: a forró és esős évszak november és április közé esik, míg május és október között enyhül a meleg és szárazabb az idő. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége azonban nagyon változó az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket például csak május és október között érdemes felkeresni, hogy elkerüljük az esős évszakot, mely ciklonokat is hozhat magával. A két évszakot figyelembe véve a hőmérséklet átlag minimum és maximumai a következőképpen alakulnak: a tengerparton 20-35 Celsius fok nappal és 10-20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal 15 - 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő lehűlhet akár 10 Celsius fok alá.
Csomagolás: 
Víz- és áramszolgáltatás szünetelése előfordulhat. Amikor van áram, érdemes feltölteni minden elektromos berendezést, illetve elemlámpát estefelé kézközelben tartani. Érdemes fejre szerelhető elemlámpát hozni. Célszerű hozni 1-2 garnitúra tartalék elemet magunkkal, hogyha szükség lenne rá, legyen kéznél. Alapvetően Madagaszkáron az európai típusú konnektorokat használják.
Vízum: 
Az Európai Unió és a nem-Európai Unió állampolgárai csak vízum birtokában léphetnek be a Madagaszkári Köztársaság területére. Vízumot (A-B-C-D-E fajta szerint) a Madagaszkári Konzulátus budapesti képviseletén lehet igényelni. A vízum igénylést irodánk végzi, ennek árát a részvételi díj tartalmazza.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára. Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk. Tartózkodjunk a csapvízfogyasztástól. A boltokban, büfékben kapható üdítők, sörök, azonban biztonságos. SOHA NE KÉRJÜNK JEGET AZ ITALUNKBA, SOK ESETBEN CSAPVÍZBŐL KÉSZÜL. Vigyázzunk a saláták és tengeri ételek fogyasztásával. Csak jól átsült ételeket együnk meg.

Várható étel/ital árak: 1 üveg sör 300 forint körül, 1 üveg ásványvíz 200-250 forint körül, 1 baguette 80 forint körül, egy főétel egy jó minőségű étteremben 1000-2500 forint körül mozog.
A borravalók javasolt mértéke: 10%. Idegenvezetőknek a nemzeti parkokban: körülbelül 1-2.000 Ft/csoport.

Aki adományokat szeretne vinni, hasznosak lehetnek az alábbiak: iskolaszerek (füzet, toll, radír, vonalzó, stb.) kis szappanok, ruhák. Az adományokat legjobb a 7. napon, a Bel Avenir NGO látogatásakor, a szervezetnek átadni.

Időeltolódás: Magyarországhoz képest +2 óra a téli időszámításkor, nyáron csak +1 óra.
Áram: az elektromos áram 220 V, az európai szabvány dugasz használható.
Telefon országkód: +261

Infrastruktúra, biztonság
Fel kell készülnünk, hogy az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolnánk. Az országon belül való utazás során mindenképpen helyi sofőrrel kell közlekedni. A közművesítésa legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos, hogy egyrészt megfelelő egészségügyi biztosítással menjünk, másrészt körültekintően választsuk ki az igényeinknek és komfort-elvárásainknak megfelelő szállásokat utunk során.
A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani, amalgas emberek ugyanis alapvetően nagyon vendégszeretőek és barátságosak, a nagy szegénység miatt azonban előfordulhatnak veszélyek is. Ezek a szabályok: nagy tömegben legyünk óvatosak, sötétedés után ne mászkáljunk az utcákon, ne hordjunk sok készpénzt és nagy értékeket magunknál könnyen hozzáférhető helyen.

Pénznem, árfolyam
A madagaszkári pénznem az Ariary. A nagyobb városokban vannak bankautomaták (Visa, VisaElectron, Mastercard kártyák), de legjobb a költőpénzt euroban, ha az nincs, akkor dollárban hozni, a legkönnyebb ugyanis készpénzt helyben váltani. Mindenképpen csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk.
Készüljünk fel, hogy sok helyen, főleg a piacokon, helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban mondják az árakat ariary helyett, bár ezt a valutát már hat éve megszüntették. Ugyan rejtély, hogy hogyan működik a kereskedelem, amikor sokszor sem az eladó, sem a vevő nem tudják az árat kiszámolni ariaryban, és mégis végül ebben a pénznemben történik a fizetés – de ne firtassuk; ez a sok madagaskári furcsaságnak és a malagaszi emberek sajátságos logikájának része… Mi csak osszuk el az árat öttel és megkapjuk az összeget ariaryban.

Telefon, térerő, internet
A magyar mobiltelefon szolgáltatók hálózatai működnek Madagaszkáron, térerő a városokban és nagyobb falvakban mindenhol van. Internetezni csak a nagyobb városokban lehet internet kávézókban, illetve a középkategóriás és ennél jobb szállodák általában rendelkeznek wifi hálózattal. A telefonos országkód: +261.

Mit vigyünk?
A ruházatot illetően nincs tabu Madagaszkáron, könnyű nyári, kényelmes, bő viselet tökéletesen megfelel. Legyen nálunk hosszú ujjú vékony felső, pulcsi, zokni és hosszúnadrág is: a sziget belsejében a felföldeken az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek, illetve a szúnyogok elleni védekezésül is hasznosak ezek a ruhadarabok. Egy vékony esőköpenyt is tegyünk be. A lábbelit illetően szandál, papucs és egy zárt túracipő a nemzeti parkokban való kirándulásokhoz – ide egy kis hátizsák is jól jöhet. Fejfedőt és UV szűrős napszemüveget a nap elleni védekezésül érdemes bepakolni.
Ezen kívül fontos még bepakolnunk: napolajat, elemlámpát (legjobb a fejre szerelhető), rovarriasztót/szúnyogriasztót, nedves törlőkendőt, gyufát vagy öngyújtót.
Értékes tárgyainkat, ékszereinket (például notebook, stb.) érdemesebb otthon hagyni!
Ajándékok: a gyerekek részére a legjobbak az iskolaszerek, kis játékok, ruhanemű, kis krémek/szappanok/tusfürdők.

Higiénia
Az országban a csapvíz nem iható, ehelyett vegyünk palackozott ásványvizet a boltokban. Ne kérjünk jeget az italunkba, és a sok helyen kapható „jusnaturel”-lel (friss gyümölcslé) is óvatosnak kell lenni, mert az egyszerűbb helyeken ez is csapvíz hozzáadásával készül. A madagaszkári rum specialitás, a nagyon finom úgynevezett „rhumarrangé” (gyümölcsökkel együtt érlelt rum), viszont tökéletes gyomrunk fertőtlenítésére – a legtöbb étteremben az étkezés után kínálják is digestif-ként, érdemes belőle napi egyszer-kétszer fogyasztani! Friss zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket jól mossuk meg palackos vízzel, vagy az erre a célra való fertőtlenítőszerrel. Nedves törlőkendő, papírzsebkendő mindig legyen nálunk, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő higiéniát akkor is, ha a természet, vagy egy egyszerű WC lesz az illemhelyünk.

Viselkedés, helyi szokások, fényképezés
Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyhez illik nekünk is alkalmazkodnunk és tiszteletben tartanunk ezeket. Ilyen lehet például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni, stb. A túravezetőnktől, vagy az útikönyvünkből tájékozódhatunk a legfontosabb „fady”-król, melyek régiók szerint változhatnak.
Fényképezés előtt mindig kérjünk engedélyt, ha magánházat, személyeket fotózunk, különösen sírok, emlékhelyek esetében ügyeljünk erre!

Vásárlás

-          Érdemes a kézzel készített tárgyakat keresni, ezek ugyanis töredékébe kerülnek az európai áraknak: növényi rostból fonott táskák, retikülök, kalapok, dísztárgyak, kézzel hímzett gyönyörű            textilek (terítők, ingek, babaruhák, stb.), csodálatos faragott fa dekorációs tárgyak.
-          Kézzel készített merített papírból készült (antemoro-i papír), szárított virág lenyomatos albumok, füzetek.
-          Zebuszarvból készült dekorációs és használati tárgyak. (A zebu a helyi marhafajta.)
-          Vanília: Madagaszkár a világ legnagyobb vanília exportőre. Az országban az európai áraknál sokkal olcsóbban vásárolhatjuk meg ezt a kiváló minőségű vaníliát, a Bourbon vaníliát.                        (Maximum 2 kilogrammot szabad kivinni az országból.)
-          Csokoládé: a madagaszkári csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. Próbáljuk ki a különleges tengeri só darabos, vagy ananászos verziót!
-          A természet ajándékai: katrafay(Madagaszkáron őshonos fafajta) masszázsolaj, balzsam, majomkenyérfa méz.
-          Féldrágakövek nagy választéka, amelyet helyben bányásztak ki.
-          Extra tipp: a helyiek sokszor újrahasznosítják a konzervdobozokat, festékes dobozokat, sörös-, és rumosüvegeket és találékony és tetszetős módon kulcstartót, hűtőmágnest, kisautót, stb.            készítenek belőle. Ha ezeket vesszük, a hulladék újrahasznosítás jegyében cselekszünk!

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!