Szudán, Nílus, piramisok és a fekete fáraók sivatagi birodalma

13 napos körút

Szudán ókori emlékei csak az egyiptomi műemlékekhez mérhetőek, de némely tekintetben azokon is túltesznek. Kevesen tudják, de Szudánban több piramis található, mint Egyiptomban. Ez az utazás más, mint a többi, mert vendégházakban, táborokban alszunk, felettünk a csillagos ég, körülöttünk a sivatag. Néhány év múlva már szállodák kényelmes, de egyhangú, és semleges világa várja majd az utasokat. Miért érdemes még idelátogatni? Mert Afrikában talán sehol sem ilyen kedvesek és vendégszeretőek a helyi lakosok, mint ezen a vidéken.

FőoldalAfrikaSzudánSzudán, Nílus, piramisok és a fekete fáraók sivatagi birodalma

Alapár tartalmazza

1 éjszakai szállást, helyi 3*+ -os szállodákban, kétágyas szobákban, egyszerű núbiai vendégházakban és sátortáborban, reggelit és vacsorát Khartoum-ban, Khartoum-on kívül teljes ellátást A helyszíni közlekedést, légkondícionált terepjárókkal (gépkocsivezető + 4 utas)megadott programokat és belépőjegyeket, magyar idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

nemzetközi repülőjegyet és illetékeket,borravalókat, fővízum, útlemondási biztosítás, egyágyas felár, BBP biztosítás.

Hossz: 
13 nap
Szállás: 
szálloda
****
Létszám: 
Garantált indulás.

Részletes program

1-2. nap: Budapest – Kartúm
Elutazás menetrend szerinti járattal átszállással Kartúmba, Szudán fővárosába. Érkezés a késő esti órákban. Szállás Kartúmban (2 éj). Másnap városnézés a Kék és Fehér-Nílus találkozásánál alapított fővárosban Kartúmban, felkeressük a Nemzeti Múzeum különleges és értékes régészeti kiállítását, valamint a Köztársasági Palota Múzeumát. Csónakba szállva felkeressük a Kék és Fehér-Nílus találkozását. Délután látogatást teszünk Omdurma-ban, ahol megnézzük Mohammaed Ahmed Mahdi mauzóleumát, hagyományos és ajándék üzletekben is gazdag helyi bazárt és a híres péntek délutáni szufi táncot.

Szállás:  Assaha Hotel 3* 

szudan_nilus_.jpg
3. nap: Bajuda sivatag - Hkhandag - Dongola - El Seliem
Elhagyva a fővárost kora reggel terepjáróra váltjuk az autóbuszunkkat és a Bajuda sivatagon át az ország közepe felé indulunk. Útközben fotószüneteket tartunk (pl. termeszvárak). Megnézzük a Nílus partján álló, a Mameluk dinasztia időszakában épített Khandag erődöt.  Napi utazás: kb. 530 km. Szállás El Seliem faluban (1 éj).

4. nap: El Seliem - Dongola - Tajab - Sesibi – Soleb  
Napfelkeltekor gyönyörködünk a sivatag szépségében, reggel megnézzük a helyi piacot, majd tovább utazunk. Útközben megállunk egy kávéra egy vendégszerető családnál, majd megérkezünk Sesibi-be. Ezután megnézzük Ekhnaton, Átonnak dedikált templomát Sesibi-ben. Végállomásunk az egyik legszebb, hanem a legszebb egyiptomi templom, a III. Amenhotep által épített temploma Soleb-ben. A napnyuhtát a templom romjai között csodáljuk meg. Szállás tradicionális núbiai vendégházban, a templom közelében (1 éj).

5. nap: Dosha - Sai-sziget - Abri - Kosha  
Napkeltekor készítünk néhány képet a soleb-i Ámon templomról, majd első megállónk Jebel Dosha-ban lesz, III. Tutmozisz sziklakápolnájánál. A következő megállónk Sadengánal lesz, ahol Tiye-nek, III. Amenhotep feleségének a temploma található. Sadenga temetőjében találkozunk először vályog piramisokkal. A Sai-szigetre csónakkal jutunk el, megtekintjük a város vályogtéglás házait, erődjét. A XVI. században épült erődben, a korábbi korok hasznosnak vélt építőanyagait, hieroglifákkal ellátott kőtömböket, keresztény templomok köveit mind felhasználták. Átkelünk a Níluson Abrinál. Az idő függvényében este meglátogatunk egy helyi énekest is Koshaban. Szállás Abri-ban, núbiai stílusú vendégházban (1 éj).

6. nap: Abri  - Harmadik-zuhatag - Tombos   
Reggeli után megnézzük a helyi piacot. Innen folytatjuk az utunkat Tombos felé. Rövid megállót teszünk Koyeka faluban egy muszlim szent ember sírjánál. Az utunk mentén megcsodáljuk a szépen festett és dekorált núbiai házakat. Megnézzük a Nílus Harmadik zuhatagát, és délután érkezünk Tombosba, ahol a szikla faragásokat keressük fel. Napi utazás: kb. 180 km. Szállás Tombus-ban, núbiai stílusú vendégházban (1 éj).

7. nap: Tombos - Kerma – Kawa  
Reggel megnézzük a I. Tutmozisz győzelmi szteléjét, a csodatévő és „gyermekszaporító” ledöntött szobrot, majd Kerma-ba utazunk, a közel 4500 éves az egykori kermai uralkodók fővárosába. A régészeti területen megnézzük az agyagtéglákból készült különleges, 19 méter magas defuttát, Kheopsz fáraó piramisa után a második legnagyobb építményt a kontinensen, valamint a múzeum gazdag kiállítása közül a híres 7 fekete fáraó szobát is. A napot Kawa-ban fejezzük be. Szállás sivatagi sátortáborban a Kawa-ban (1 éj). 

8. nap: Kawa - Ó-Dongola – Karima
Reggeli után Ó-Dongolába utazunk a VII-XIV. század közötti keresztény Makuria királyság központjába. A romterületre érkezés után meglátogatjuk a templom és kolostor romokat. A program végeztével a Núbiai sivatagon keresztül jutunk el a szálláshelyünkre Karima közelébe. Szállás núbiai vendégházban (2 éj).   

9. nap:  Karima - Kőerdő - Jebel Barkal
Reggel Kurru-ba látogatunk, ahol piramis alatt található káprázatosan díszített 2 sírkamrát (Tanut Ahami és Kalahata királynő) nézünk meg. A nap végén felkeressük a karimai „kőerdőt” is, ahol megkövesedett ősi fák maradványai találhatóak a sivatag homokjában. A Jebel Barkal-i , Ámon és Mut templom megtekintése után, napnyugta előtt felmegyünk a Jebel Barkal 100 méter magas és 200 méter széles homokkő magaslatára, ahonnan gyönyörűen látható a sivatag, a Nílus, és az alattunk elterülő ókori romterület, valamint a piramisok is. 

10. nap: Karima - Nuri piramisok - Bajuda sivatag - Meroe
Reggeli után látogatást teszünk a Karima-i piacon, mely a maga valóságában mutatja meg számunkra a szudáni emberek hétköznapi életét, termékeit és vásárlási szokásait. Átkelve a Níluson felkeressük Nuri piramisait, Szudán legrégebbi ilyen épületeit, Taharqa uralkodó temetkezési helyét. Megnézzük a Gazali-völgyben található keresztény kolostor maradványait is. Keresztülvágunk a Bajuda sivatagon, hogy felkereshessük Szudán leghíresebb látnivalóit, az UNESCO Világörökségi listán szereplő Meroe-i piramisokat. Idő függvényében megállunk egy nomád családnál, és találkozhatunk Hassania nomádokkal is. Szállás komfortos sátortáborban Meroe-ban, a piramisok déli csoportja közelében (1 éj).

11. nap: Meroe - Mussawarat El Sufra - Naga
A délelőtt egy részét Meroeben töltjük. A meroe-i Király Nekropolisz alig néhány kilométerre található a Nílustól. Felkeressük a piramisokat akár gyalogosan, akár teveháton, majd a Nílus partján fekvő egykori királyi város emlékeit látogatjuk meg. Musawwarat El Sufra-ban megnézzük az Elefánt és az Oroszlán templomokat. Ezt követően Nagaban állunk meg, ahol az Apedemak templomot és Oroszlán templomot látogatjuk meg, valamint a közelében található, római hatást magán tükröző Kioszkot keressük fel. Szállás Naga-ban komfortos sátortáborban (1 éj).

12-13. nap: Naga - Hatodik-zuhatag – Kartúm - Budapest
Reggel elhagyva a sivatagot Khartoum felé utazunk. Hajóval felkeressük a Nílus Hatodik-zuhatagát, majd folytatjuk az utunkat. Érkezés után vacsora, majd a menetrendtől függőn transzfer a repülőtérre, hazautazás átszállással. Érkezés Budapestre a 13. napon. 

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

UNESCO Világörökségi helyszínek
Jebel Barkan és Napatan régió régészeti helyszínei
Meroe régészeti terület

További információ

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Hasonló utazások, nyaralások:
Részletek

1. nap: Budapest …
Elindulás Budapestről, átszállással Nairobiba. Étkezések és éjszakázás a gép fedélzetén.

2. nap: … Nairobi – Masai Mara Vadrezervátum
Érkezés Kenya fővárosába, Nairobiba, majd transzfer a hotelbe, reggeli. Délelőtt városnézés, mely során megtekintjük a főváros legfontosabb látnivalóit. Ezt követően ebéd a Carnivore étteremben, ahol megkósolhatjuk az igazi kenyai fogásokat, és ha szerencsénk van, akkor krokodil is van az étlapon. Ebéd után utazás a Nagy-hasadékvölgyön keresztül a Masai Mara Vadrezervátumba. Vacsora és szállás a rezervátumban.

3. nap: Masai Mara Vadrezervátum
Reggeli után számtalan vadlesen veszünk részt a rezervátumban. Kenya legnépszerűbb parkjának 1571 km2-es területén több mint egymillió gnúra, félmillió gazellára és rengeteg egyéb nagyvadra (zebra, impala, zsiráf, stb.) ororszlánok, leopárdok, gepárdok vadásznak. Vacsora és szállás a rezervátumban.

4. nap: Masai Mara Vadrezervátum
Reggeli, majd folytatjuk a rezervátum állatvilágának felfedezését. A Masai Mara a világhírű tanzán Serengeti Nemzeti Park észak-keleti nyúlványa. A helyiek a területet egyszerűen Marának nevezik, melynek jelentése „foltos”, ezzel utalva arra, hogy távolról jellegzetes ernyős lombozatú fák, cserjék és a felhők árnyéka pöttyözi a végtelen szavannát. Előtagja, a Masai pedig az itt élő maszáj népcsoportra utal. Vacsora és szállás a rezervátumban.

5. nap: Nakuru-tó Nemzeti Park (Lake Nakuru)
Korai reggeli, majd utazás a Nakuru-tó Nemzeti Parkba. Utunk során a Nagy-hasadékvölgy festői szintjein haladunk keresztül, hogy elérjük a madárvilágáról híres parkot. Délután vad- és madárles, mely során a flamingókon kívül jó eséllyel láthatunk leopárdot, illetve fekete és fehér orrszarvút is. Vacsora és szállás lodge-ban, a nemzeti park területén.

6. nap: Amboseli Nemzeti Park
Korai reggeli után utazás a hósapkás Kilimandzsáró lábánál fekvő Amboseli Nemzeti Parkba. Kenya leglátogatottabb parkja teljesen sík, füves puszta, mely főképp patás állatokban és elefántokban gazdag, de persze megtalálhatóak itt a ragadozók és dögevők is, mint például a hiénák, sakálok és keselyűk. Vacsora és szállás a nemzeti park területén.

7. nap: Mombasa
Reggeli, majd utazás az arabok által alapított tengerparti városba, Mombasába. Érkezés után a szobák elfoglalása. Szabadidő, fürdés, pihenés. Vacsora és szállás Mombasában.

8-11. nap: Mombasa
Reggeli, majd egész nap fürdés, pihenés a tengerparton. Vacsora és szállás Mombasában.

12. nap: Mombasa – Nairobi
Reggeli, majd visszautazás autóbusszal Nairobiba. Érkezés után búcsúvacsora, ezután transzfer a repülőtérre.

13. nap: Nairobi – Budapest
Elrepülés kora hajnalban átszállással. Hazaérkezés Budapestre.

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

1 éjszakai szállást, helyi 3*+ -os szállodákban, kétágyas szobákban, egyszerű núbiai vendégházakban és sátortáborban, reggelit és vacsorát Khartoum-ban, Khartoum-on kívül teljes ellátást A helyszíni közlekedést, légkondícionált terepjárókkal (gépkocsivezető + 4 utas)megadott programokat és belépőjegyeket, magyar idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

nemzetközi repülőjegyet és illetékeket,borravalókat, fővízum, útlemondási biztosítás, egyágyas felár, BBP biztosítás.

Kötelező költségek: 

Nemzetközi repülőjegyet és illetékek kb. 195 000 Ft, vízum költsége 20 000 Ft.

Helyszíni költségek leírása: 

Borravalók kb. 60 USD/fő

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Milyen felszerelést vigyek?

Pénz: USD-t érdemes vinni. Az árviszonyok a magyarnál olcsóbbak. Közbiztonság: átlagos. Forgalmas helyeken lopásveszély. A meglátogatandó helyek egyébként biztonságosak, európai turisták által rendszeresen látogatottak.
Feszültség: 220 V körül. Európai dugaszok általában használhatók, de javasolt világadapter beszerzése.

Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő repülőjárattal, helyben bérelt dzsippel.

Tervezett menetrend (változhat)
Október 31. Budapest - Isztambul 13:35 - 17:35  TK1034 / kb. 2 óra  
Október 31. Isztambul - Kartúm 21:35 - 00:50(másnap)  TK 680 / kb. 4 óra 15 perc
November 12. Kartúm - Isztambul 01:45 - 07:10  TK 681 / kb. 4 óra 25 perc
November 12.Isztambul - Budapest 08:25 - 08:30  TK1035 / kb. 2 óra 5 perc

FONTOS! A légitársaság végzi a csoport ültetését a járatokra. Minden esetben kérjük, hogy az ülőhelyre vonatkozó egyéni kéréseiket (ablak, folyosó, stb.) legyenek szívesek a check-in pultnál jelezni.    

Szállás: 

Helyi 3*+-os szállodákban, kétágyas szobákban, egyszerű núbiai vendégházakban és sátortáborban.

Étkezés: 
Reggeli és vacsora Khartoum-ban, Khartoum-on kívül teljes ellátás.
A területről: 
Szudán Afrika harmadik legnagyobb területű országa a kontinens északkeleti részén.
Időjárás: 
Szudán a Szaharához tartozik, de Kartúmtól dél felé az évi átlagos csapadék mennyisége fokozatosan 150-ről 1000 mm-re nő. Kevés az eső, és szabálytalan időközökben hullik, az esős évszak az ország középső részén pedig 2-3 hónapig tart (többnyire áprilistól októberig). Egész évben északkeleti szelek fújnak. Kartúmban a januári középhőmérséklet 23 °C, a júliusi 34 °C. Az évi csapadékmennyiség 150 mm.
Vízum: 
Fontos! Az útlevélnek a visszaérkezéstől számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie, és minimum 3 üres oldalnak kell benne lennie. Magyar állampolgár vízum, megfelelő anyagi fedezet, oda-vissza érvényes menetjegy felmutatásával utazhat be a Kenyai Köztársaságba.
Biztosítás: 
A részvételi díj tartalmazza a baleset, betegség poggyászbiztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
A higiéniás viszonyok az európainál gyengébbek. Csapvíz nem iható. Sárgaláz ellen oltás kötelező, malária ellen (MALARON) tabletta szedése ajánlott, szúnyogcsípés ellen spray javasolt. Az egészségügyi előírásokról helyi partnereink megkérdezése alapján adtunk tájékoztatást. Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot! Cím: Budapest, IX. Gyáli u. 3/a, telefon: 06-1 476-1364, honlap: www.oek.hu
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!