Téli túra a Lengyel Tátrában

3 napos gyalogtúra

Havas fenyvesek, 2000 méter fölé nyúló hófödte hegycsúcsok, alattuk téli álmukat alvó mély völgyek, téli arcukat mutató hatalmas tengerszemek, szarlotkát és forralt bort kínáló hangulatos menedékházak. Ugye csábító ajánlat? Akinek mindez nem elég, annak a túrák után esti séta Zakopane sétálóutcájában, a mindig turistáktól nyüzsgő Krupówkin. Ezzel a programmal várjuk a téli Tátra szerelmeseit ezen a hosszú hétvégén, gyere velünk Lengyelország téli fővárosába, a vendégszeretetükről híres góralok hazájába!

FőoldalEurópaTátraTéli túra a Lengyel Tátrában

Alapár tartalmazza

Az utazást, a szállást panzió 2-3 ágyas fürdőszobás szobáiban félpanzióval, a szervezést, valamint a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az egyéb étkezéseket, a nemzeti park belépőket, a minibusz és esetleg a lovasszán költségét és az utas és útlemondási biztosítást.

Hossz: 
3 nap
Szállás: 
panzió
Létszám: 
30-40 fő

Nehézség:

A túrák nem nehezek, de némi kitartás szükséges, a túrákat sportos erőnléttel és megfelelő téli felszereléssel bárki teljesítheti.

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Részletes program
1. nap: Budapest – Lysá Polana. Bialkai-szénégető – Halastó. Lysá Polana – Zakopane.

Pénteken hajnalban találkozunk (4.45-kor) Budapesten a Hősök-terén az Időkeréknél, indulás 5.00-kor. Besztercebányán és Poprádon át a délelőtti órákban érkezünk meg a Lengyel-Tátrába, ahol első napi túránk annak egyik legszebb völgyébe, a Halastavi-völgybe vezet, amely kellemes téli időben különösen vonzó arcát mutatja. A parkolóból (984 m) indulva aszfaltozott úton kb. 2,5 óra alatt érünk fel a Halastóhoz (Morskie Oko, 1395 m), amely az egész Tátra legnagyobb, és ötödik legmélyebb tava. A tó partján álló Halastavi menedékházban lehetőség lesz ebédelni, felfrissülni, és amennyiben kedvezőek a téli körülmények, akár a hatalmas tó befagyott jegén történő sétát is megkísérelhetjük. A jóleső ebéd és a kristálytiszta levegőn történő séta után visszafelé a felfelé már megtett útvonalat követjük, vagyis a néhány, erdőben vezető rövidítéstől eltekintve aszfaltozott úton jutunk vissza a parkolóban várakozó autóbuszunkhoz. Késő délután továbbutazunk Zakopanéba, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

A túra távja 17 km, szintkülönbsége 435 m, menetidő 5-6 óra.

 

2. nap: Kużnice – Murowaniec menedékház – Gąsienica-Fekete-tó – Kużnice.

Szombati túránkra Zakopane egyik legforgalmasabb turistaközpontjából, Kużnicéból (1010 m) indulunk, úticélunk pedig a már sokak által ismert és méltán népszerű, télen-nyáron bejárható Gąsienica-völgy. Körülbelül 2 óra elteltével érkezünk meg a hangulatos Murowaniec menedékházhoz (1500 m). Amennyiben lehetőség lesz rá – az aktuális lavinahelyzettől függően – tovább megyünk a hatalmas völgy keleti részében fekvő Gąsienicai-Fekete-tóhoz (1620 m). A befagyott tó partjáról megcsodáljuk a legendás Sas útra, annak csúcsaira és hágóira nyíló szemet gyönyörködtető kilátást, majd visszaindulunk a menedékházhoz, ahol hosszabb pihenő következik, a menedékház étterme kitűnő lehetőség aznapi ebédünk elfogyasztására. A finom ebéd után visszaindulunk Kużnicéba, ahonnan a helyi minibuszokkal bemegyünk Zakopane sétálóutcájába. Lengyelország „téli fővárosával” szabad program keretében ismerkedhetünk meg, ezután az időközben megérkező autóbuszunkkal jutunk vissza a szállásunkra.

A túra távja 11 (max. 14) km, szintkülönbsége 555 (max. 680) m, menetidő 6-7 óra.

 

3. nap: Zakopane – Lysá Polana. Bialkai-szénégető – Lengyel-Öt-tó völgye. Lysá Polana – Budapest.

Vasárnap reggel, miután elhagytuk a szállásunkat, ismét az első napi túránkról már megismert Bialkai-szénégető parkolóba indulunk. A parkolóból ezúttal csak a Mickiewicz-vízesésekig követjük az aszfaltozott utat, a vízesések után jobbra fordulunk, és a keresztező zöld jelzésen a Roztoka-völgy felé vesszük az irányt. Hosszú völgytúrán jutunk egyre magasabbra, az út vége felé – amennyiben a hóviszonyok lehetővé teszik – elhaladunk a Tátra egyik legnagyobb vízesése, a befagyott Siklawa mellett. Ha viszont a lavinahelyzet ezt nem teszi lehetővé, akkor kerülő úton érkezünk meg az erdőhatár feletti, immár a törpefenyő régióban található Lengyel-Öt-tó völgyébe, az Elülső-tó partján álló Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz, amely a Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza. Itt lehetőség lesz megebédelni, felfrissülni, a vállalkozó kedvűekkel viszont egy rövidebb pihenőt követően teszünk egy rövid sétát a hatalmas völgyben. A menedékháztól a felfelé megtett úton jutunk vissza a parkolóban várakozó autóbuszhoz, majd a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Túratáv kb. 16 kilométer, szintkülönbség 750 méter, menetidő 7-8 óra.

 

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Az utazást, a szállást panzió 2-3 ágyas fürdőszobás szobáiban félpanzióval, a szervezést, valamint a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az egyéb étkezéseket, a nemzeti park belépőket, a minibusz és esetleg a lovasszán költségét és az utas és útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

1. nap: nemzeti park belépő (5 złoty/fő). Aki akar, lemehet lovasszánnal, ez 2015-ban 50 złoty/fő

2. nap: minibusz Kużnicéba (6 złoty/fő), nemzeti park belépő (5 złoty/fő).

3. nap: nemzeti park belépő (5 złoty/fő).

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Milyen felszerelést vigyek?
Túracipő: A bőrbakancs a megfelelő; a textil-betétes, bakancs nem túl jó mert ezek beázás nélkül nem bírják hosszabb távon a hóban túrázást. Fontos, hogy a bakancsban jó minőségű, vastag túrazoknit viselj, melyből jó ha több párat is hozol magaddal.
 
Lábszárvédő: ez a téli ruházat része, hiszen a lábszárvédő akadályozza meg, hogy a hó a bakancsba kerüljön.
Meleg ruházat: rétegesen kell öltözködnünk és melegen. Fontos hogy ha melegszik az idő megfelelő rétegeket tudjunk levenni magunkról, a hőmérséklettől függően.
Vízhatlan ruházat: Vízhatlan és szélálló nadrág és kabát ajánlott!!.
Kesztyű: A legjobb a síkesztyű, a hóban nem ázik át. Mindenképpen hozz cserekesztyűt is!
Sapka: kétféle sapkát hozz, egy vékonyat és egy vastagot az időjárásnak megfelelően. Ha a meleg ruházatod nem olyan magas a nyaknál, hogy adott esetben fel tudd húzni az orrodig, akkor hozz sálat is! A sapka és a sál kombinációját helyettesítheti az ún. símaszk is.
Szemüveg: nagyon fontos a napszemüveg és szeles időben a síszemüveg. Egyéb túrafelszerelések: Szükségünk lehet fényvédő krémre, kézi vagy fejlámpára. Sí vagy túrabotot hozz magaddal ha tudsz.

 

Egyebek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

szállásunk egy új építésű panzióban lesz Zakopanéban, 2-3-4 ágyas fürdőszobás szobákban félpanzióval. A szobafoglalás jelentkezési sorrendben történik, a rendelkezésre álló szobákról kérdezd irodánkat!

Étkezés: 
A részvételi költség reggelit vacsorát tartalmaz. Az egyéb étkezés önellátó, de mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a mászások során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra.
Csomagolás: 
A túrák során a kisebb, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét ami a szálláson marad.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Lengyelországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban is van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem megfelelő!
Korhatár: 
12 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.9
29 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.8
Program értékelése
4.9
Szállás értékelése
4.8
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.7
Évi, Gábor
Székesfehérvár
2016. már. 2
5.0
Az Utazom.com-tól elvárható maximális kiszolgálást kaptuk! Mind a túrák során mind a szállással,utazással kapcsolatban.Ismét egy szuper túrán vettünk részt egy jó csapattal!Köszönünk mindent. Éva & Gábor
Éva
Székesfehérvár
2016. már. 2
5.0
Gyönyörű helyeken jártunk. Kiváló túravezetőkkel, akiken látszott, hogy minden utas számít, mindenkihez van pár jó szavuk és mindenkire 100%-ban figyelnek. A szállás és az utazás is tökéletesen volt megszervezve. Mindig mindenről időben kaptunk tájékoztatást az egész út során. Csodálatos volt ez a 3 nap. Az egész csapat előtt le a kalappal minden téren. Sok szép élménnyel tértünk haza. Örök emlék marad és alig várom, hogy egy újabb utazáson részt vegyek az utazom.com szervezésében
Tamás
Szabadszállás
2016. már. 1
5.0
Teljes mértékben elégedettek voltunk az utazással, nagyon jól éreztük magunkat. Külön kiemelem a túravezetők szakmai felkészültségét, segítőkészségét.
Felejthetetlen élményekben gazdagodtunk, köszönjük!
Bálint
Budapest, XIII. kerület
2016. már. 1
5.0
Remek volt a szállás, felkészültek a vezetők,jó vokt a hangulat. Ráadásul extra sok túravezetőt kaptunk mert ketten csatlakoztak "magánszemélyként" az úthoz. Az időjárással is viszonylag szerencsénk volt.
Budapest
2016. már. 1
5.0
Nagyon szèp emlèkezetes túra volt. Csodàlatos környezetben ès nagyon jó tàrsasàgban töltöttem hàrom napot.
<név nélkül>
Budapest, XII. kerület
2016. már. 1
4.4
Havas hegycsúcsok, vadregényes fenyvesek és befagyott tengerszemek között igazán látványos túrákban gazdag hétvégét tölthettem el a lengyel Tátrában. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
<név nélkül>
Kecskemét
2016. már. 1
5.0
Fantasztikus utazás volt, nagyon élveztük! Jó társaság, hangulat, remek ételek, csodás helyek.
<név nélkül>
Szárliget
2016. már. 1
5.0
Nagyon tetszett! Jó volt a szervezés, a túravezetők. Még az időjárás is kegyes volt hozzánk!
Éva
Budapest, I. kerület
2016. már. 1
5.0
Jól megtervezett és az időjárási helyzethez jól alakított program volt. Nagy Árpiról ismét csak a legjobbakat tudom írni. A szállás is nagyon jó volt, bőséges és ízletes félpanzióval (köszönet a külön szobáért!). A busz is kényelmes volt, és udvarias, korrekt volt a sofőr. Sok szép emlékkel tértem haza!
Klára
Budapest, X. kerület
2016. már. 1
5.0
Máris bejelentkezem a nyári Lengyel Tátra útra !
Lucia
Budapest, III. kerület
2016. már. 1
4.8
Napsütés, kellemes túra, profi túravezetők, jó társaság.
Dóri
Zengővárkony
2016. már. 1
5.0
Köszönjük szépen a hétvégi élményeket, nagyon jól éreztük magunkat. Még haza sem értünk, már a következő úton gondolkodtunk veletek. Fogunk még találkozni :)
László
Komló
2016. már. 1
5.0
A három nap alatt max. mindent kihozott a kedveünkért az utazom.com. Még a jó időt is megtudta rendelni.
<név nélkül>
Budapest, XIII. kerület
2015. már. 18
4.8
Nagyon jó, rugalmasan szervezett túra volt, szuper túravezetőkkel és buszvezetővel.
Az egyetlen nehézséget számomra az jelenti (általában), hogy az utazás napján a buszról indulunk túrázni, illetve oda érünk vissza, így a kialvatlanság mellé plusz bonyodalom a felszerelés, ruha, hátizsák pakolása, öltözés stb. Itt viszonylag rövid túrákat tettünk az utazások napján, ezért ez az apróság sem komplikálta túl a kirándulást.
<név nélkül>
Budapest, XI. kerület
2015. már. 16
4.4
A téli túrán voltunk veletek először kirándulni, de tuti hogy még fogunk veletek utazni. Köszi szépen, jó "móka" volt! :)
Edit
Kecskemét
2015. már. 12
5.0
Profi az egész!

Köszönöm, és máskor is megyek amit az időm engedi.
Tímea
Budapest, XVII. kerület
2015. már. 12
4.6
Remekül éreztük magunkat. A szállás messze van a nyüzsgéstől, ezért kapott Tetszett jelölést! Szeretnénk még sok ilyen élményben részesülni! További sok sikert a csapatnak!
<név nélkül>
Debrecen
2015. már. 12
4.4
Szerintem legalább egy órával később is indulhattunk vona, mivel az első nap elég rövid votl a túra és még világosban a szállásra értünk. Ezért felesleges volt olyan hajnalban indulni.
Judit
Budapest
2015. már. 12
5.0
Nagyon jól éreztük magunkat. A túrák könnyen teljesíthetőek voltak, a túravezetők felkészültek, figyelmesek, barátságosak és nagyon alaposak. Rengeteg ismeretet szereztünk és bár az időjárás nem engedte, hogy a panoráma mindenhol teljes legyen, így is fantasztikus helyeken voltunk. A szállás igényes volt, tiszta, finomakat főztek és jó volt, hogy a helyi konyhába belekóstolhattunk. Köszönjük szépen minden szervezőnek a kellemes utat!
Mihály
Budapest, IV. kerület
2015. már. 12
4.4
Imádok mindent amit a szabadban,magas hegyeken, jó levegőn,remek társasággal,felkészült és közvetlen túravezetőkkel eltölthetek.Amikor csak tudok megyek.
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!